Δίαιτα Atkins

Η δημοφιλής δίαιτα Atkins, υπόσχεται σίγουρη απώλεια βάρους με αντάλλαγμα την απαγόρευση κατανάλωσης υδατανθράκων.

Ο διατροφολόγος Robert Atkins, ο οποίος έπασχε ο ίδιος από παχυσαρκία, προχώρησε σε μια μελέτη σχετικά με την διατροφή του Δυτικού κόσμου, η οποία μέχρι και σήμερα<!-- pagebreak --> αποτελεί τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων. Λέγοντας αυτό, πρέπει να τονίσουμε πως αρκετοί ειδικοί στον χώρο θεωρούν την δίαιτα Atkins ακραία και ίσως ζημιογόνα για τον οργανισμό.

Η βασική αρχή της δίαιτας atkins έγκειται στο να ωθήσουμε τον οργανισμό μας να καίει αντί για γλυκόζη, τα αποθηκευμένα λίπη. Αυτό επιτυγχάνεται μειώνοντας αυστηρώς την κατανάλωση υδατανθράκων (κυρίως την ζάχαρη, το αλεύρι και όλα τα παράγωγά του, και την πατάτα). Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται κέτωση, και προκαλείται όταν η περιεκτικότητα ινσουλίνης στο αίμα είναι χαμηλή (το οποίο επιτυγχάνεται με χαμηλή κατανάλωση γλυκόζης).

Η δίαιτα atkins χωρίζεται χρονικά σε τέσσερα στάδια:

  1. Εισαγωγή
  2. Απώλεια βάρους
  3. Συντήρηση
  4. Τρόπος ζωής

Από τα οποία τα πλέον δύσκολα θεωρούνται το τέταρτο και το πρώτο.

Εισαγωγή

Κατα την εισαγωγή στην δίαιτα atkins, θέτουμε απότομα τον οργανισμό σε κατάσταση κέτωσης, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως κόβουμε μαχαίρι τους υδατάνθρακες όπως ψωμί, πατάτα και ζάχαρη. Επιτρέπεται το πολύ να καταναλώνουμε 20 γραμ. υδατανθράκων ημερισίως, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος πρέπει να έρχεται από λαχανικά (πχ μπρόκολο, σπανάκι, σπαράγγι, ντομάτα, ραπανάκια κλπ). Το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας θα πρέπει να καλύπτεται από πρωτεϊνούχες τροφές, όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά, όστρακα, ψάρια και πρωτεϊνούχα τυριά, όπως τσένταρ. Προσθέτουμε χαμηλής περιεκτικότητας πρωτεϊνών λαχανικά, ελαιόλαδο και βούτυρο. Υψηλή κατανάλωση νερού προτείνεται, αφού το νερό βοηθά στην διάσπαση του λίπους.

Σε αυτή τη φάση της δίαιτας atkins, απαγορεύεται η κατανάλωση οινοπνευματώδων ποτών, ενώ ο καφές επιτρέπεται με μέτρο, χωρίς ίχνος ζάχαρης όμως! Η αρχική αυτή φάση πρέπει να διαρκέσει δύο εβδομάδες, στο τέλος των οποίων βλέπουμε μεγάλη απώλεια βάρους, της τάξης των 4 έως 9 κιλών.

Απώλεια βάρους

Κατα το στάδιο αυτό, αυξάνουμε σταθερά την κατανάλωση υδατανθράκων κατά περίπου 5 γραμ. ανά εβδομάδα και σταματάμε όταν παίρνουμε αρκετή ποσότητα υδατανθράκων, χάνοντας παράλληλα βάρος (όχι υπερβολές στην απώλεια εννοείται).

Συντήρηση

Σε αυτή τη φάση της δίαιτας atkins, προσπαθούμε να βρούμε την κρίσιμη ποσότητα πρόσληψης υδατανθράκων, δηλαδή το μέγιστο ποσό ώστε να μείνουμε στο σταθερό ιδανικό βάρος που έχουμε επιτύχει. Τονίζουμε πως δεν προσπαθούμε να χάσουμε άλλο βάρος ζορίζοντας τον οργανισμό μας.

Τρόπος ζωής

Το δυσκολότερο στάδιο, λόγω του ότι θα πρέπει να το συνεχίσουμε για πάντα. Πρέπει να κάνουμε τρόπο ζωής την διατροφική συνήθεια που ανακαλύψαμε το προηγούμενο στάδιο. Αν δούμε αύξηση βάρους, επαναλαμβάνουμε το στάδιο 3 (Συντήρηση) ώστε να ρυθμίσουμε την διατροφή μας για σταθερό βάρος.

Πρίν επιχειρήσουμε οποιαδήποτε δίαιτα, συμβουλευόμαστε τον διαιτολόγο μας!